Playing Guild Wars 2 on Linux - Performance optimizations and more. - Page 15 — Guild Wars 2 Forums

Playing Guild Wars 2 on Linux - Performance optimizations and more.

11112131517

Comments

  • ginta.4807ginta.4807 Member
    edited October 25, 2019

    Hi everybody,

    I tried Guild Wars 2 with lutris, it's working but i encounter some fps drop (my laptop is not good at all for gaming but fps should be stable)
    I wanted to try this version but i have one issue (i don't know if someone already had the same): Installation worked great but when i launch the game the launchers appears but without any text so i can't do anything. I noticed that it still download game in background. As it's working in lutris there may be a solution but don't know where to fin. (i can provide logs if needed)

    I'm on fedora 31 with AMD Ryzen 5 2400u and amd vega 8 GPU (I installed the AMD/intel version)

    EDIT: I found the way to search in this topic, so i'm installing wine now, i will keep this updated
    EDIT 2: Ok so installing wine in wine (with all dependencies solved the issue) Now the GW2 icon is replaced by wine icon but it's not that important

  • Kiso.8465Kiso.8465 Member ✭✭

    would gw2 run better on a windows or comparatively to an i3 z50-(think its 70) lenovo model?

  • @Kiso.8465 said:
    would gw2 run better on a windows or comparatively to an i3 z50-(think its 70) lenovo model?

    If it has an i3-5005U or better, you can get good performance in 720p (1280x720). If you get any links feel free to post them I'll help as best as I can.

  • Kiso.8465Kiso.8465 Member ✭✭
    edited October 27, 2019

    @ArmoredVehicle.2849 said:

    @Kiso.8465 said:
    would gw2 run better on a windows or comparatively to an i3 z50-(think its 70) lenovo model?

    If it has an i3-5005U or better, you can get good performance in 720p (1280x720). If you get any links feel free to post them I'll help as best as I can.

    also i dont understand maps kinda, into some i can't load at all, in others i load and if i walk into a certain area the character gets locked out/ cant connect anymore stuck on like 1.60% XD

    and it gives a fatal crash but with 30% memory usage etc so i dno

  • Kiso.8465Kiso.8465 Member ✭✭
    edited October 27, 2019

    so i think i have some badsectors?

    and im wondering if theres a distro that's good for /newer users/ but could run it so i just reinstall the entire thing cause i currently just have a non particioned mint version on hdd, i ndo how much it has of an effect

  • Subtractive.9830Subtractive.9830 Member ✭✭
    edited October 29, 2019

    Hi! The latest version is running great on my stationary computer (GTX1070), and an older version (1.6) has been running good on my laptop (970M). Tried the latest release for NVIDIA and keep getting this when running debug.sh

    003c:fixme:ddraw:ddraw7_Initialize Ignoring guid {86e0ef35-32bd-c688-406c-14cdec5be554}. 003c:err:winediag:MIDIMAP_drvOpen No software synthesizer midi port found, Midi sound output probably won't work. 003c:fixme:msctf:ThreadMgrSource_AdviseSink (0x127ab70) Unhandled Sink: {ea1ea136-19df-11d7-a6d2-00065b84435c} 003c:fixme:imm:ImmDisableTextFrameService Stub 003c:fixme:wtsapi:WTSRegisterSessionNotification Stub 0x30066 0x00000000 003c:err:seh:RtlUnwindEx invalid frame 2d90008 (0x2c92000-0x2d90000) 003c:err:seh:call_stack_handlers invalid frame 2d90010 (0x2c92000-0x2d90000) 003c:err:seh:NtRaiseException Exception frame is not in stack limits => unable to dispatch exception.
    Any idea what might be wrong? Running Ubuntu 18.04, latest kernel 5.7.8 and NVIDIA drivers 440.

  • Kiso.8465Kiso.8465 Member ✭✭

    also this was the error i was getting --> Crash <--
    Fatal Error: Fatal disk-error (0: Success.) on read,
    App: Gw2-64.exe
    Pid: 70
    BaseAddr: 0000000140000000
    ProgramId: 101
    Build: 100075
    When: 2019-10-30T08:43:45Z 2019-10-30T09:43:45+01:00
    Uptime: 0 days 0:26:51
    Flags: 0

    Processors: 4 [GenuineIntel:6:10:9]
    OSVersion: Windows 6.1 (64 bit)

    --> System Memory <--
    Physical: 1404MB/ 3646MB 38%
    Paged: 3433MB/ 5694MB 60%
    Virtual: 134217727MB/134217727MB 3%
    Load: 61%
    CommitTotal: 3166MB
    CommitLimit: 5694MB
    CommitPeak: 0MB
    SystemCache: 0MB
    HandleCount: 4672
    ProcessCount: 7
    ThreadCount: 77

    --> Process Memory <--
    Private: 0MB
    WorkingSet: 1609MB
    PeakWorkingSet: 1629MB
    PageFaults: 0

  • Skotlex.7580Skotlex.7580 Member ✭✭✭✭

    @Kiso.8465 said:
    also this was the error i was getting --> Crash <--
    Fatal Error: Fatal disk-error (0: Success.) on read,
    App: Gw2-64.exe
    Pid: 70
    BaseAddr: 0000000140000000
    ProgramId: 101
    Build: 100075
    When: 2019-10-30T08:43:45Z 2019-10-30T09:43:45+01:00
    Uptime: 0 days 0:26:51
    Flags: 0

    Processors: 4 [GenuineIntel:6:10:9]
    OSVersion: Windows 6.1 (64 bit)

    --> System Memory <--
    Physical: 1404MB/ 3646MB 38%
    Paged: 3433MB/ 5694MB 60%
    Virtual: 134217727MB/134217727MB 3%
    Load: 61%
    CommitTotal: 3166MB
    CommitLimit: 5694MB
    CommitPeak: 0MB
    SystemCache: 0MB
    HandleCount: 4672
    ProcessCount: 7
    ThreadCount: 77

    --> Process Memory <--
    Private: 0MB
    WorkingSet: 1609MB
    PeakWorkingSet: 1629MB
    PageFaults: 0

    Did you get to doing a disk scan? Failing to read from disk means most likely that the game's data file is corrupted, and there's a good chance it's because the hard drive is already aged enough to wear out (is it a rotational HDD which is over five years old? That's the recommended lifespan for traditional disks).

  • Kiso.8465Kiso.8465 Member ✭✭

    @Skotlex.7580 said:

    @Kiso.8465 said:
    also this was the error i was getting --> Crash <--
    Fatal Error: Fatal disk-error (0: Success.) on read,
    App: Gw2-64.exe
    Pid: 70
    BaseAddr: 0000000140000000
    ProgramId: 101
    Build: 100075
    When: 2019-10-30T08:43:45Z 2019-10-30T09:43:45+01:00
    Uptime: 0 days 0:26:51
    Flags: 0

    Processors: 4 [GenuineIntel:6:10:9]
    OSVersion: Windows 6.1 (64 bit)

    --> System Memory <--
    Physical: 1404MB/ 3646MB 38%
    Paged: 3433MB/ 5694MB 60%
    Virtual: 134217727MB/134217727MB 3%
    Load: 61%
    CommitTotal: 3166MB
    CommitLimit: 5694MB
    CommitPeak: 0MB
    SystemCache: 0MB
    HandleCount: 4672
    ProcessCount: 7
    ThreadCount: 77

    --> Process Memory <--
    Private: 0MB
    WorkingSet: 1609MB
    PeakWorkingSet: 1629MB
    PageFaults: 0

    Did you get to doing a disk scan? Failing to read from disk means most likely that the game's data file is corrupted, and there's a good chance it's because the hard drive is already aged enough to wear out (is it a rotational HDD which is over five years old? That's the recommended lifespan for traditional disks).

    yeah the hdd is old that's why i wondered if i could write around it cause im not kinda willing to get an hdd but im looking for an ssd that would be the primary storage for important stuff? yeah it has bad sectors so im not sure if it can be repaired and so on

  • Skotlex.7580Skotlex.7580 Member ✭✭✭✭
    edited October 30, 2019

    @Kiso.8465 said:

    @Skotlex.7580 said:

    @Kiso.8465 said:
    also this was the error i was getting --> Crash <--
    Fatal Error: Fatal disk-error (0: Success.) on read,

    Did you get to doing a disk scan? Failing to read from disk means most likely that the game's data file is corrupted, and there's a good chance it's because the hard drive is already aged enough to wear out (is it a rotational HDD which is over five years old? That's the recommended lifespan for traditional disks).

    yeah the hdd is old that's why i wondered if i could write around it cause im not kinda willing to get an hdd but im looking for an ssd that would be the primary storage for important stuff? yeah it has bad sectors so im not sure if it can be repaired and so on

    Look into how to do a hdd analysis for bad sectors, it's possible for the OS to store a list of them so that it avoids writing to them. The problem is, an old disk will continue deteriorating, and more bad sectors will appear, you'll most likely start getting random crashes and corrupted files for all you have stored.

    If you value your data, I'd suggest holding off from gaming until the disk issue can be fixed.

    Here's a guide to get you started on detecting bad sectors, though it applies to partitions formatted with ext2,so you'd have to seek which is the command for your used filesystem:
    https://www.linuxtechi.com/check-hard-drive-for-bad-sector-linux/amp/

  • Anyone have issues with the "Copy Template" button with the new build templates? Been trying to copy the chat code out and it never actually copies it. Have not tried with another GW2 install method yet (i.e. Lutris)

  • McPero.3287McPero.3287 Member ✭✭✭

    When I install it with lutris and I open GW2 launcher in order to download the game and play it it freezes my computer. Any ideas?

  • yeah, don't use lutris.

  • about hdd: if your harddisk shows bad sectors, it means all the RESERVE SECTORS the firmware uses to cover for some wear&tear are gone.

    Which means your harddisk is dying FAST. It isn't a matter of years or month, you are looking into a days-weeks scenario here. I had hdd dying in a matter of hours between first sector bad all-hope-is-lost. Besides nothing on the disk can be trusted anymore either.

    Also that techi link? Useless, you might find some bad sectors, but you never know when and where or even if the firmware will map them around. So you might run into a 'this time this sector was bad but next time it isn't. But the sector 1000 higher is marked bad' scenario - which in reality is the same freaking sector. Last but not least: whatever killed those sectors will probably kill more very soon. It might be surface is delaminating (lots of debris inside, prepare for headcrash soon), it might be alignment issues (oh boy) it might be the formula just giving up (and then there is nothing preventing the rest going bad soon), it might be the electronics to sense and write the magnetic fields going funky (and nothing on the disk is save).

    So get a new disk. They are cheap.

  • @Subtractive.9830 said:
    Hi! The latest version is running great on my stationary computer (GTX1070), and an older version (1.6) has been running good on my laptop (970M). Tried the latest release for NVIDIA and keep getting this when running debug.sh

    003c:fixme:ddraw:ddraw7_Initialize Ignoring guid {86e0ef35-32bd-c688-406c-14cdec5be554}. 003c:err:winediag:MIDIMAP_drvOpen No software synthesizer midi port found, Midi sound output probably won't work. 003c:fixme:msctf:ThreadMgrSource_AdviseSink (0x127ab70) Unhandled Sink: {ea1ea136-19df-11d7-a6d2-00065b84435c} 003c:fixme:imm:ImmDisableTextFrameService Stub 003c:fixme:wtsapi:WTSRegisterSessionNotification Stub 0x30066 0x00000000 003c:err:seh:RtlUnwindEx invalid frame 2d90008 (0x2c92000-0x2d90000) 003c:err:seh:call_stack_handlers invalid frame 2d90010 (0x2c92000-0x2d90000) 003c:err:seh:NtRaiseException Exception frame is not in stack limits => unable to dispatch exception.
    Any idea what might be wrong? Running Ubuntu 18.04, latest kernel 5.7.8 and NVIDIA drivers 440.

    If the game is working fine, then you can safely ignore those errors. According to that log it's pointing to some midi error and I doubt the game uses those anyway. As for your laptop with the 970M, you can use the latest version, The 1.6 package is aimed at much older systems which don't have Vulkan support.

    @EagleDelta.4726 said:
    Anyone have issues with the "Copy Template" button with the new build templates? Been trying to copy the chat code out and it never actually copies it. Have not tried with another GW2 install method yet (i.e. Lutris)

    @EagleDelta.4726 said:
    Anyone have issues with the "Copy Template" button with the new build templates? Been trying to copy the chat code out and it never actually copies it. Have not tried with another GW2 install method yet (i.e. Lutris)

    Just had some time to test it, working fine for me, I can copy the template code both in game chat and outside of it.

    @McPero.3287 said:
    When I install it with lutris and I open GW2 launcher in order to download the game and play it it freezes my computer. Any ideas?

    Try to install Wine from your package manager first, you don't have to use your distro's default Wine build itself but it's a nice way to install the most common dependencies.

  • Any news on getting TacO to work with this version?

  • McPero.3287McPero.3287 Member ✭✭✭

    It just a launcher issue. Game works fine. Ty

  • How do i get arcdps + gw2radial + d9vk working together?

  • @Hayspat.3561 said:
    How do i get arcdps + gw2radial + d9vk working together?

    Hi, it's done in the same way as on Windows, by placing the dll's in the game's "bin64" folder, it can be found in "your_gw2_folder/data/drive_c/GW2". Place arcdps' d3d9.dll in it, as for getting GW2radial to work, place it in the same folder but rename it to 'd3d9_chainload.dll'

  • I put arcdps as d3d9.dll, gw2radial as d3d9_chainload.dll and d9vk as d3d9_mchain.dll.
    Arcdps and d9vk works and gw2radial successfully chainloads d9vk but when i press shift+alt+m to open gw2radial settings nothing happens.

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited November 9, 2019

    @Hayspat.3561 said:
    I put arcdps as d3d9.dll, gw2radial as d3d9_chainload.dll and d9vk as d3d9_mchain.dll.
    Arcdps and d9vk works and gw2radial successfully chainloads d9vk but when i press shift+alt+m to open gw2radial settings nothing happens.

    If you're using my package, you don't need to apply d9vk, it comes with it already.

    I just tried the latest builds of arcdps together with gw2radial and they're working fine. The d9vk files are located in the 'windows/system32' folder.

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited November 17, 2019

    Hey everyone, I have a bit of puzzle I'd like your opinion about. Early next year I'm planning to update the package to a more recent version of Wine and I've been thinking of compiling it with FAudio support (Git page: https://github.com/FNA-XNA/FAudio), to keep it short, FAudio is a reimplementation of the DirectX Audio and has helped a number of games in Wine.

    I'd like to get an idea how many of you have this package available for your system, for Debian/Ubuntu and derivatives this can be found as package name "libfaudio0", for Arch based distros "faudio".

    Let me know what you think :)

  • TamX.1870TamX.1870 Member ✭✭✭

    Hi, everyone!

    After yesterday's patch, now the login window stucks. The entire computer becomes unresponsive, and when looking top, X window system and GW2 seems to use all CPU. Anyone else observing this behaviour?

  • debug.sh terminal output https://pastebin.com/fZ4wXMSH
    debug.sh screenshot in character select screen https://imgur.com/a/zzwcy7y
    inxi -F https://pastebin.com/R16FA88M
    The game is fine when using default wine, the menu sizes are wack and there is no motion whatsoever except for when I alt+tab around. getting the launcher to show was a hassle all on it's own, I feel like I'm doing something seriously wrong but I can't tell what.

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited November 25, 2019

    @Sythe.7538 said:
    debug.sh terminal output https://pastebin.com/fZ4wXMSH
    debug.sh screenshot in character select screen https://imgur.com/a/zzwcy7y
    inxi -F https://pastebin.com/R16FA88M
    The game is fine when using default wine, the menu sizes are wack and there is no motion whatsoever except for when I alt+tab around. getting the launcher to show was a hassle all on it's own, I feel like I'm doing something seriously wrong but I can't tell what.

    The size issues you're seeing are cause of your 2560x1080 resolution, the character menu doesn't scale well. It looks even worse on a 3840x1080 monitor: https://i.imgur.com/MyHoRia.jpg Once you get in game, it scales pretty well though so it's not a big issue.

    What I can't understand though is why that very low framerate. Is it always that slow?

  • @ArmoredVehicle.2849 said:
    The size issues you're seeing are cause of your 2560x1080 resolution, the character menu doesn't scale well. It looks even worse on a 3840x1080 monitor: https://i.imgur.com/MyHoRia.jpg Once you get in game, it scales pretty well though so it's not a big issue.

    This is what it usually looks line for me https://imgur.com/a/jmKRHlF
    (Super ultra wide? What monitor? How is the rest of the game? :P)

    What I can't understand though is why that very low framerate. Is it always that slow?

    like shown in she screenshot I usually have a stable mid 30 fps in the character selection screen, when moving the files into the GW2/data/etcetera it gets stuck, there is no movement unless I alt+tab, which updates the frame once before freezing again.

  • @ArmoredVehicle.2849 said:
    Hey everyone, I have a bit of puzzle I'd like your opinion about. Early next year I'm planning to update the package to a more recent version of Wine and I've been thinking of compiling it with FAudio support (Git page: https://github.com/FNA-XNA/FAudio), to keep it short, FAudio is a reimplementation of the DirectX Audio and has helped a number of games in Wine.

    I'd like to get an idea how many of you have this package available for your system, for Debian/Ubuntu and derivatives this can be found as package name "libfaudio0", for Arch based distros "faudio".

    Let me know what you think :)

    gentoo:
    app-emulation/faudio
    Latest version available: 19.09
    Latest version installed: 19.03
    Size of files: 881 KiB
    Homepage: https://fna-xna.github.io/
    Description: FAudio - Accuracy-focused XAudio reimplementation for open platforms
    License: ZLIB

  • @TamX.1870 said:
    Hi, everyone!

    After yesterday's patch, now the login window stucks. The entire computer becomes unresponsive, and when looking top, X window system and GW2 seems to use all CPU. Anyone else observing this behaviour?

    yes, in the past, try the desktop option in winecfg and see if it helps.

  • @Sythe.7538 said:

    @ArmoredVehicle.2849 said:
    The size issues you're seeing are cause of your 2560x1080 resolution, the character menu doesn't scale well. It looks even worse on a 3840x1080 monitor: https://i.imgur.com/MyHoRia.jpg Once you get in game, it scales pretty well though so it's not a big issue.

    This is what it usually looks line for me https://imgur.com/a/jmKRHlF
    (Super ultra wide? What monitor? How is the rest of the game? :P)

    What I can't understand though is why that very low framerate. Is it always that slow?

    like shown in she screenshot I usually have a stable mid 30 fps in the character selection screen, when moving the files into the GW2/data/etcetera it gets stuck, there is no movement unless I alt+tab, which updates the frame once before freezing again.

    30fps very low in character select.

    Also have you tried a different desktop? gnome&kde are known to interfere badly with games.

  • @VAHNeunzehnsechundsiebzig.3618 said:
    30fps very low in character select.

    Also have you tried a different desktop? gnome&kde are known to interfere badly with games.

    Trying my luck in my windows dual boot shows me I have been playing at less than half the frames I could be getting, that's going to go firmly in the "oof" category.
    From what I can find KDE isn't all that damaging for gaming, compositing should be disabled in the background and beyond that the difference is said to be negligable as far as I can find. I'll try another desktop environment later today, but I doubt that's why using this wine build basically locks the game for me.

  • @Sythe.7538 said:

    @ArmoredVehicle.2849 said:
    The size issues you're seeing are cause of your 2560x1080 resolution, the character menu doesn't scale well. It looks even worse on a 3840x1080 monitor: https://i.imgur.com/MyHoRia.jpg Once you get in game, it scales pretty well though so it's not a big issue.

    This is what it usually looks line for me https://imgur.com/a/jmKRHlF
    (Super ultra wide? What monitor? How is the rest of the game? :P)

    The monitor is a Samsung 49" CHG90. the game scales perfectly fine with it: https://i.imgur.com/kdmQL37.jpg

  • TamX.1870TamX.1870 Member ✭✭✭

    @VAHNeunzehnsechundsiebzig.3618 said:
    yes, in the past, try the desktop option in winecfg and see if it helps.

    It helped a bit (X is not entirely unresponsive, just very, very slow), but game crashes when I try to start it. It might be somehow related to my combination of graphics card (GTX 660), its driver and wine version. I'm using Linux Mint 18.3 (based on Ubuntu 16.04), which does not come with latest Nvidia drivers. I tried the game with Ubuntu 19.10 (which comes with Nvidia driver version 435 IIRC) - there the login screen does not hang the computer, but anyways it crashes when starting it.

  • Nevin Kiludan.2639Nevin Kiludan.2639 Member ✭✭
    edited December 2, 2019

    I added the latest package to IPFS for those not having Google Drive access:

    You can easily install a browser Addon or Desktop version of IPFS from here:

  • a) 127.0.0.1 is localhost, you know that?
    b) boah, ipfs is kitten. I need to run a daemon, have it to access all kind of stuff and if I start it, it screws my terminal up.

    Thanks, but no thanks. At least google drive works without trying to do unspeakable things to my machine.

  • After the latest patch, when trying to enable/disable settings for the Dynamic HUD the game crashes for me. Everything else working fine just as usual, but this setting kittens something up. Anyone else having the same issue?

  • @Subtractive.9830 said:
    After the latest patch, when trying to enable/disable settings for the Dynamic HUD the game crashes for me. Everything else working fine just as usual, but this setting kittens something up. Anyone else having the same issue?

    I tried to replicate your issue, but it doesn't happen to me, however my game is crashing very frequently as of lately. I haven't changed in my system both software and hardware.

  • Hannelore.8153Hannelore.8153 Member ✭✭✭✭
    edited December 5, 2019

    @ArmoredVehicle.2849 said:

    @Subtractive.9830 said:
    After the latest patch, when trying to enable/disable settings for the Dynamic HUD the game crashes for me. Everything else working fine just as usual, but this setting kittens something up. Anyone else having the same issue?

    I tried to replicate your issue, but it doesn't happen to me, however my game is crashing very frequently as of lately. I haven't changed in my system both software and hardware.

    Its a bug in the game, there's several potent memory corruptions surrounding the new features (some of which have been disabled, like weapon hiding). Linux is just catching it because the kernel tends to have better/more aggressive memory protection.

    Hannah | Daisuki[SUKI] Founder, Ehmry Bay (formerly Jade Quarry) | Mains Mariyuuna/Tempest & Terakura/Spellbreaker | ♀♥♀

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited December 5, 2019

    @Hannelore.8153 said:

    @ArmoredVehicle.2849 said:

    @Subtractive.9830 said:
    After the latest patch, when trying to enable/disable settings for the Dynamic HUD the game crashes for me. Everything else working fine just as usual, but this setting kittens something up. Anyone else having the same issue?

    I tried to replicate your issue, but it doesn't happen to me, however my game is crashing very frequently as of lately. I haven't changed in my system both software and hardware.

    Its a bug in the game, there's several potent memory corruptions surrounding the new features (some of which have been disabled, like weapon hiding). Linux is just catching it because the kernel tends to have better memory protection.

    I've tried playing with D9VK disabled, the game freezes instead of crashing but still a blocker eitherway. Looks like it's time for a break until the issues are ironed out.

    In the meantime I'm planning to update the package with a newer Wine version and D9VK soon :)

    @Nevin Kiludan.2639 Thanks for putting that up. I'm setting up a small server at home which will hopefully solve this issue for good.

  • Ceit.1869Ceit.1869 Member ✭✭
    edited December 5, 2019

    @ArmoredVehicle.2849 said:
    I'd like to get an idea how many of you have this package available for your system, for Debian/Ubuntu and derivatives this can be found as package name "libfaudio0", for Arch based distros "faudio".

    On openSUSE libFAudio0 19.03 is available for x86-64 and 32bit from the core repositories for Tumbleweed and through official additional repositories for stable releases. Just in case someone comes looking for them here the build service lists them for one-click install: https://software.opensuse.org/search?utf8=✓&amp;q=faudio

  • Ceit.1869Ceit.1869 Member ✭✭

    I'm not sure if I should be glad it's not a linux problem, but I guess we just have to live with it until they clean up this release a bit more.

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited December 5, 2019

    @VAHNeunzehnsechundsiebzig.3618 said:
    a) 127.0.0.1 is localhost, you know that?
    b) boah, ipfs is kitten. I need to run a daemon, have it to access all kind of stuff and if I start it, it screws my terminal up.

    Thanks, but no thanks. At least google drive works without trying to do unspeakable things to my machine.

    I've just finished setting up a small server from home with access to these files, download links are on first page.

    A small caveat to be aware of is that the GW2 forums don't forward FTP links properly. As a workaround you can highlight the text and copy/paste it in a new tab or type it out manually (sorry for the inconvenience). On the brighter side there is no 3rd party involvement, it's a direct link to my server so it should be accessibly by anyone much easier.

  • @ArmoredVehicle.2849 said:

    @Subtractive.9830 said:
    After the latest patch, when trying to enable/disable settings for the Dynamic HUD the game crashes for me. Everything else working fine just as usual, but this setting kittens something up. Anyone else having the same issue?

    I tried to replicate your issue, but it doesn't happen to me, however my game is crashing very frequently as of lately. I haven't changed in my system both software and hardware.

    After playing around some more I am getting these crashes very often now, never had any issues before. So I suppose it's like Hannelore states, something is broken in the game itself. We just have to wait then for a patch. :)

  • yeah, hidden weapons made the servers crash A LOT. Whenever a handful people pulled their formerly hidden weapons, mass crashes happened. Really screwed up wvw and pve meta events. After they disabled it: no more crashes.

  • With the latest update I've finally been able to play for 30mins without a single crash, it's probably too soon to say the issue is completely fixed but it's a huge improvement. I hope it's the same for you all.

  • played wvw for hours without a single crash. Couldn't play for 20min on tuesday. So it seems fixed.

  • @ArmoredVehicle.2849 said:
    Hey everyone, I have a bit of puzzle I'd like your opinion about. Early next year I'm planning to update the package to a more recent version of Wine and I've been thinking of compiling it with FAudio support (Git page: https://github.com/FNA-XNA/FAudio), to keep it short, FAudio is a reimplementation of the DirectX Audio and has helped a number of games in Wine.

    I'd like to get an idea how many of you have this package available for your system, for Debian/Ubuntu and derivatives this can be found as package name "libfaudio0", for Arch based distros "faudio".

    Let me know what you think :)

    sure, if you think this is better. i'm on Arch, so no issue here. faudio is in the community repo.

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited December 8, 2019

    @Nicodemus.1486 said:
    sure, if you think this is better. i'm on Arch, so no issue here. faudio is in the community repo.

    I've been testing quite a few games with FAudio lately and it solved a few issues with some of them and since most distros are now shipping with it, I think it's time to step up the game. :)


    EDIT:

    A bit of a small announcement for you all. I've updated the package to v1.9.0. This brings with it some major changes.

    • Wine has been updated from 4.6 to 4.21.
    • Wine now also supports FAudio (I've supplied the required library within the package in case it's not installed in your system).
    • D9VK updated to 0.30.

    Also regarding D9VK, the project appears to be on the verge of a new release too so I will put up a new package release (1.9.1) when that happens.

    You can find a record of what has been changed at this link: https://en-forum.guildwars2.com/home/leaving?target=https://docs.google.com/document/d/1kG0HzKR6-LHqDEgDjsceLlk3TGMiLPMOEN5CVYa9vgQ

    As a last reminder, if you can't (or don't want) to access the links from a google drive, there is now an ftp server where you can fetch the packages from. If you encounter any issues please let me know.

  • @ArmoredVehicle.2849 Anyone note the issue where the game will crash if you try and modify dynamic HUD settings while logged into a Character? It works fine when on the character select, but crashes if changes are made after selecting a character

  • @EagleDelta.4726 said:
    @ArmoredVehicle.2849 Anyone note the issue where the game will crash if you try and modify dynamic HUD settings while logged into a Character? It works fine when on the character select, but crashes if changes are made after selecting a character

    So looks like with the latest build the crashing when changing dynamic HUD settings has stopped.

  • ArmoredVehicle.2849ArmoredVehicle.2849 Member ✭✭✭
    edited December 12, 2019

    @EagleDelta.4726 said:

    @EagleDelta.4726 said:
    @ArmoredVehicle.2849 Anyone note the issue where the game will crash if you try and modify dynamic HUD settings while logged into a Character? It works fine when on the character select, but crashes if changes are made after selecting a character

    So looks like with the latest build the crashing when changing dynamic HUD settings has stopped.

    When you say the latest build, are you referring to a game update or the Linux package update I've recently released? :)