About the Mount bug (Not loading and character stuck sitting in the ground) a Band-Aid solution. — Guild Wars 2 Forums
Home Bugs: Game, Forum, Website

About the Mount bug (Not loading and character stuck sitting in the ground) a Band-Aid solution.

Since their "Fix" few months ago about mounts stuck in the ground, the problem was solved for most of players, but it was even worse for me, playing in crowded map was a real nightmare since everytime I wanted to use a mount, I had to wait for 15s-20s to be able to move without the camera being stuck where I mounted (rip auric basin loot).
After seeing some people complain about it in map chat I tried ALOT, of things to find a fix.
And well, it appear that this bug occurs only when you use the Default Mounts Skins, I never bothered to buy any, so I tryed one by one, and tested it in crowded maps, and no stucks with a new appearence.
But, sometimes you'll be in a Hilarious T-pose and no Running animation from the mounts... At least, the camera will follow your character.
So yeah... You have to Pay for a skin to bypass this stuck kitten show.

Tagged:

Comments

  • Shikigami.4013Shikigami.4013 Member ✭✭✭
    edited January 25, 2019

    Yes I have read about this before and I can absolutely confirm this. When I play my main account that has bought mountskins, the problem does not occur.
    When I play an account with plain basic mounts I get this bug from time to time. (Same PC, only one game client running)

    YouTube “L2villagejester”.
    People using belittling wording like whining/qqing" are not taken seriously by me
    Same for people posting only to tell others not to post (“deal with it”-posts)

  • Dami.5046Dami.5046 Member ✭✭✭✭

    It comes and goes, but yep I do end up legs akimbo on the floor because of this bug.

  • Turkeyspit.3965Turkeyspit.3965 Member ✭✭✭✭

    @Only Even.6193 said:
    And well, it appear that this bug occurs only when you use the Default Mounts Skins, I never bothered to buy any, so I tryed one by one, and tested it in crowded maps, and no stucks with a new appearence.

    >

    Fascinating. I used to have that bug all the time, but then all of a sudden I stopped seeing it. That must have coincided with when I bought my first mount license and got a new raptor skin :)

  • Ashantara.8731Ashantara.8731 Member ✭✭✭✭

    @Only Even.6193 said:
    Since their "Fix" few months ago about mounts stuck in the ground, the problem was solved for most of players, but it was even worse for me [...]

    May I ask what your system specs are? Rendering issues can have several reasons, it is not always server-sided (could be the internet or an issue with your computer).

  • DaFishBob.6518DaFishBob.6518 Member ✭✭✭

    When was this mount bug supposedly fixed, if I may ask? I wonder if this coincides with anything I've been experiencing with regards to this occurrence.

  • Shikigami.4013Shikigami.4013 Member ✭✭✭

    @Ashantara.8731 said:

    @Only Even.6193 said:
    Since their "Fix" few months ago about mounts stuck in the ground, the problem was solved for most of players, but it was even worse for me [...]

    May I ask what your system specs are? Rendering issues can have several reasons, it is not always server-sided (could be the internet or an issue with your computer).

    See my post under his initial one. It happens to non-skinned mounts regardless of hardware. There are several PCs in my house and no matter which one I use, my skinned mounts will not trigger the issue and the non-skinned basic ones will (on the same PCs). The PCs range from an old Core2Duo to a pretty recent Core i7, and I switched a new GTX1050 Ti, medium GTX960 and an old GTX460 card around multiple times in the different machines and it never changed - skinned mounts won't give me the issue no matter which hardware configuration.

    Also, if this problem was caused by a hardware "rendering issue", I doubt that it would only manifest itself when mounting and not any other situation in the game (like transformation potions, necro shrouds, invisibility or anything else that changes the appearance of your character).

    YouTube “L2villagejester”.
    People using belittling wording like whining/qqing" are not taken seriously by me
    Same for people posting only to tell others not to post (“deal with it”-posts)

  • Taelac.7036Taelac.7036 Member ✭✭✭

    I still get the bug sometimes, and I'm using non-default skins, so it's not the default skins causing it. It appears to be caused by where mounts fall in the rendering priority.

    Good luck, have fun.

  • Thanks for sharing your thoughts on a work-around for a bug. I've moved this thread to the Bugs Subforum, because that is the most likely place players will look for a conversation or a suggested work-around.

    Gaile Gray
    Communications Manager: ArenaNet
    Fansite & Guild Relations; In-Game Events; Community Showcase Live

  • Nokkau.3120Nokkau.3120 Member ✭✭
    edited January 25, 2019

    i've noticed that it happens when we mount right after changing map level (on a very populated map) ie: getting out of underground bosses rooms in SW
    during the races/ populated events in Divinity's reach, i also noticed that when the bug happens if we mount right after using an elevator, if we mount right before taking the same elevator in the same map population condition, there is no issue at all.

  • Update from QA: There is a bug report and tracking info in the system regarding the fact that players can appear in the ground for a moment after mounting up in heavily populated maps. This means it's a reported issue, and they'll replicate it (if they can do so) and address it when they are able.

    Out of curiosity, how long do you appear to be on the ground before you properly see yourself on a mount?

    Gaile Gray
    Communications Manager: ArenaNet
    Fansite & Guild Relations; In-Game Events; Community Showcase Live

  • Erik.6951Erik.6951 Member ✭✭

    I experience this frequently in towns, and lately in Thunderhead Peaks (once during an Adventure, and fell off a bridge as a result... ouch). It usually lasts 2 to 5 seconds, then resolves, but sometimes lasts up to 10 seconds, or until I get impatient and just dismount. My marker on the minimap still moves as I use WASD or my mouse, but my character is rendered with her legs in the ground from the knees down, with my camera standing perfectly still behind her. This happens on both my desktop computer (Win 10, RX 580) and my laptop (Ubuntu using Wine, Quadro M1200). I'll see about taking a video capture tomorrow.

  • Khisanth.2948Khisanth.2948 Member ✭✭✭✭

    Heh messing with that yesterday managed to put me under the surface of the world.

  • Krypto.2069Krypto.2069 Member ✭✭✭

    OP, WOW! Thank you for figuring this out! That explains why I only get this issue on my beetle. (I have custom skins on every mount but my beetle.) I appreciate you sharing your insights - VERY HELPFUL! :+1:
    Thanks again! :smile:

    Moonlight [THRU]

  • Gulbasaur.1865Gulbasaur.1865 Member ✭✭✭
    edited January 26, 2019

    @Gaile Gray.6029 said:
    Out of curiosity, how long do you appear to be on the ground before you properly see yourself on a mount?

    During Thunderhead Peaks' opening few days, I started counting at a normal speed and got to 20 between pressing X and my springer appearing. So, worst-case scenario 10-15 seconds but about 3 seconds is standard.

    Dismounting from a mount than didn't spawn is sometimes possible (I imagine it's just that the mount spawned and I dismounted before I saw it) but this occasionally drops you through the floor (luckily the sea in Istan extends under the island, but I've also been trapped inside scenery as I spawn below what I was on, but above the ground).

  • Only Even.6193Only Even.6193 Member ✭✭✭

    @Krypto.2069 said:
    OP, WOW! Thank you for figuring this out! That explains why I only get this issue on my beetle. (I have custom skins on every mount but my beetle.) I appreciate you sharing your insights - VERY HELPFUL! :+1:
    Thanks again! :smile:

    I'm pleased that it help ! =].

    I had to deal with it several months before starting to get on my nerves ^^, doing Palawa or Auric Basin's loot phase was pretty obnoxious since I could not afford to wait 5-10-15s between each chests (forced dismounting to loot)... So I was that guy, running slowly trying to follow the rest of the crowd afoot~~. And yep sometimes I fell under the maps too If I dismounted during the stuck... /gg.
    At least we have a workaround until they can figure out were is the real issue.

    It appears that using a Mount Skin force the Default one to load with no latency, and when it happens your Mount will not have any movement animation, you still can move, and the camera will follow, but the mount will remain stuck to the Default Skin for all the bug duration, before loading any Skins you selected.

  • phs.6089phs.6089 Member ✭✭✭✭

    I have noted that my asura and sylvari get stack underwater if i try to get on skimmer in Sadswept, while my human and norn never experienced that.

    "There is always a lighthouse, there's always a man, there's always a city."

  • well it still happens to me we done world boss last night and I was stuck in the ground hum mm

  • Erik.6951Erik.6951 Member ✭✭

    @Gaile Gray.6029 said:
    Out of curiosity, how long do you appear to be on the ground before you properly see yourself on a mount?

    Here's a video of it happening:

  • @Gaile Gray.6029 said:
    Out of curiosity, how long do you appear to be on the ground before you properly see yourself on a mount?

    For me it can even take longer, even up to 30 sec or so. it has been worse at Thunderhead Keeps lately. Also I noticed it commonly happens when mounting just after using a waypoint, but can occur at other situations as well. It's frustrating when there is an event going on and you miss it because being stuck for almost 1 min :anguished: Apparently it's only the camera that gets stuck, when trying to move the actual char position can be seen on mini-map and even interaction prompts show up when getting close to NPCs or interactable objects (the vid in the Erik.6951's post shows it as you see them being "teleported").

  • Blude.6812Blude.6812 Member ✭✭✭✭

    Always happen to me in Thunderhead Peaks around Historys end WP.

  • Had this bug happen to me since forever. Granted my pc is trash, but lately in Thunderhead I almost can't use mount in any crowded situation.

  • Skotlex.7580Skotlex.7580 Member ✭✭✭✭

    This is very noticeable on slow systems. Even doubly so if you use Linux in a non-optimized wine installation, loading the mount model can take over a dozen seconds, in which time your character refuses to move (but it does on the mini map). During this time you can literally see everything around you getting loaded, and it seems EVERYTHING loads up before the mount, as if the mount was the very last thing that needed loading.

    is there really any priority for loading models, other than the order in which they are added to the queue? I ask because it seems the game sets up the loading order based on what is immediately visible, and anything that comes into view afterwards gets added at the end of the queue. Hence, "waypoint and mount immediately afterwards" will result in the mount being loaded last, even after the grass by the waypoint. To avoid the issue I always mount before warping, so I only have to suffer it when changing maps.

    It would help if the client didn't treat a mounted character as stuck in the ground before the mount loads, if they can't give your own mounts model loading priority.

  • Adzekul.3104Adzekul.3104 Member ✭✭✭
    edited January 27, 2019

    In order to raise the urgency of the effort to fix this long-standing bug, I can report that it can be reliably used to map break in Thunderhead Peaks. I won't post the details here, but it is very repeatable.

    EDIT to add: And this bug happens on both bought mount skins and default mount skins. There seems to be no distinction for me. I rather like the branded skins for example, and I dye them myself.

  • Kiza.5630Kiza.5630 Member ✭✭✭

    @Gaile Gray.6029 said:

    Out of curiosity, how long do you appear to be on the ground before you properly see yourself on a mount?

    This effect can be replicated on a slow computer. If I use my (potato) laptop, start the game (so nothing of gw2 is in memory or cached), select a waypoint on the newer maps like Thunderhead Peaks that loads a lot more assets (like the waypoint just south of Thunderhead Keep), it will happen almost 100% of the time. Or one can select a waypoint where you know there is lots of action/players around.

    The mount "unstucks" when a certain part of map assets is loaded it seems. I would guess it's much worse on non-SSD systems.

  • I made a video with a spot I can consistently recreate this bug. My apologies for the video quality.

    One thing I have noticed is that though the work-around does work, it reverts the Mount to the default skin for approximately the same amount of time/distance as the in ground bug would have been. Hope this helps.

  • Khisanth.2948Khisanth.2948 Member ✭✭✭✭

    Just adding a bit more to this.

    "Stuck in the ground" is actually a bit misleading because it can also happen when going from gliding to griffon while midair although the duration is much shorter and I only seem to run into that in one place. The location that seems to trigger the issue for gliding->griffon is after jumping off the cliff next to the mastery point at the end of Brechnar's Gauntlet.

  • Teratus.2859Teratus.2859 Member ✭✭✭✭

    Funny enough.. I don't recall this problem happening to me either after I had new skins for all my mounts XD

    My favorite mount bug though is when your mount doesn't load in right away and your character flies around the world in a hilarious mounted pose.
    Looks super funny mounting the Skimmer.. Look at me do a backflip in the air while doing the splits and then watch me fly away like a majestic god WEEEEEEE!! lmfao XD

    Ahh I love that one hahaha so good.

  • Now imagine this happening in WvW if ppl don’t buy the mount skins for Warclaw.

  • @Calisanna.8732 said:
    Now imagine this happening in WvW if ppl don’t buy the mount skins for Warclaw.

    I was thinking about the same thing lol..~~

  • Until now, I still have the same problem.

    Full disclosure, I do not have a great pc. I can play this game very well on minimal setting. Some pop-in here and there, but nothing too serious. The problem comes with mounting. If I’m in a map that’s slightly heavily populated, then my mount will not appear and I’ll be suspended in its mounting animations until my game catches up. This doesn’t mean I’m not moving though. The game will treat my character like nothing is going on while I’m just sitting there waiting for my mount to spawn.

  • I may be abit late to this post,

    But Regarding the default skin not loading and only paid skins work, they dont for me. I got myself a skin through the 400 gems luck thing. And the only mount which doesnt load for me is Skyscale, all other mounts work. Really annoying, and sometimes even midair, im trying to save myself from a fall, i get into a stuck animation and fall to my death. Can there be a fix to this soon please? Otherwise the game is perfect, yes a few lags here and there, but nothing too major, just the mount thing
    Running:
    i7-6700k
    16gb Ram
    RTX 2070 Super