Ping issues/spikes - Portugal — Guild Wars 2 Forums

Ping issues/spikes - Portugal

Hi,

Lately I'm having problems with ping spikes from Portugal, mainly in evening prime time. I cant spvp cause I'm suddenly walking alone in the map and the skills are frozen.
OEAIZs.png

Here is my internet speed test:
rcWhqQ.png

And the results of pingplotter:
NP8lgu.png

Target Name: 18.195.58.217
IP: 18.195.58.217
Date/Time: 18/09/2018 21:46:26 - 18/09/2018 21:51:26

For 5 min:
Hop Sent PL% Min Max Avg Host Name / [IP]
1 578 47 0,09 16,48 1,04 router.home [192.168.1.1]
2 576 100 0 0 0 [-]
3 578 10 6,00 28,38 9,17 10.137.198.193 [10.137.198.193]
4 579 12 22,95 79,76 25,58 10.255.51.34 [10.255.51.34]
5 579 10 23,00 60,87 26,88 52.95.219.196 [52.95.219.196]
6 579 11 44,98 105,16 54,47 52.93.17.38 [52.93.17.38]
7 580 11 45,37 85,78 48,68 52.93.17.45 [52.93.17.45]
8 579 11 45,00 99,45 48,75 54.239.43.38 [54.239.43.38]
9 576 100 0 0 0 [-]
10 579 11 45,00 79,10 49,20 52.93.111.5 [52.93.111.5]
11 579 10 48,93 87,80 51,95 52.93.111.8 [52.93.111.8]
12 578 10 49,81 126,70 52,54 54.239.107.115 [54.239.107.115]
13 579 10 49,00 122,64 52,37 54.239.5.170 [54.239.5.170]
14 575 100 0 0 0 18.195.58.217 [18.195.58.217]

For 30 min:
Target Name: 18.195.58.217
IP: 18.195.58.217
Date/Time: 18/09/2018 21:19:23 - 18/09/2018 21:52:05

Hop Sent PL% Min Max Avg Host Name / [IP]
1 3583 47 0,01 26,88 0,98 router.home [192.168.1.1]
2 3579 100 0 0 0 [-]
3 3585 8 6,00 1626,92 11,97 10.137.198.193 [10.137.198.193]
4 3585 8 21,93 1593,14 28,41 10.255.51.34 [10.255.51.34]
5 3585 8 22,46 1559,14 29,77 52.95.219.196 [52.95.219.196]
6 3585 8 44,98 1525,35 57,92 52.93.17.38 [52.93.17.38]
7 3585 8 44,92 1475,11 51,82 52.93.17.45 [52.93.17.45]
8 3585 8 45,00 1439,85 51,91 54.239.43.38 [54.239.43.38]
9 3579 100 0 0 0 [-]
10 2893 7 45,00 1372,23 52,16 52.93.111.5 [52.93.111.5]
11 2895 7 48,71 1338,41 55,16 52.93.111.8 [52.93.111.8]
12 2895 7 49,00 1304,55 55,15 54.239.107.115 [54.239.107.115]
13 2895 7 49,00 1270,66 55,02 54.239.5.170 [54.239.5.170]
14 3578 100 0 0 0 18.195.58.217 [18.195.58.217]

I have a GTX 1070, 16GB RAM, i5-7600K and windows 10 and I dont have FPS's issues. Additionally, I dont have any problems playing other games (example overwatch).

Can you pls help me undestand if I'm having problems with my internet provider? I cant play GW2!
Thank you!

Comments

  • I've been having the same problem.
    Other online games I play work just fine, while in GW2 I get massive ping.
    Untill now, using a VPN helped and lowered the ping to the usual values I get but right now even that doesn't work.
    There are others with this problem, not many. I don't know what causes it but im 90% it's on anet's side, not ours.

  • Now getting error 7:11:3:191:101 and disconected: 7L40ro.png

  • Having a very similar problem here in Seattle, WA, USA. Traceroute via the method Anet provides in their "Connectivity Issues" page (shortcut with -diag after the target) shows 100% packet loss in the three hops right before final hop, and 12% packet loss in final hop, which points to Anet definitely having some kind of issue. tracert in cmd.exe shows pretty severe latency, too, although all other sites and things are running fine for me. Just put in a ticket about it, hoping to hear back in the next week or so. :/

  • I'm also having lag/disconnection problems with just Guild Wars 2 (and the wiki I think?) and live in Seattle. Seems to have started up the last few days or so and is really bad today.

  • Lady Elvea.2847Lady Elvea.2847 Member
    edited September 21, 2018

    @Brakus Brazen.9675 said:
    I'm also having lag/disconnection problems with just Guild Wars 2 (and the wiki I think?) and live in Seattle. Seems to have started up the last few days or so and is really bad today.

    I'm in the west of Europe. As of right now, there are log-in server disconnects literally every few minutes for me. All other applications run fine and without connectivity issues, but the GW2 client just keeps imploding with connection errors. :(

  • I have major ping probs always after big patches such as Living World. Very frustrating as I can't continue with PVP tournament and i will suffer Decay. Usually lasts 1 week or so, then it 'cures' itself. Fed up.

  • @Anaiu.3849 said:
    Having a very similar problem here in Seattle, WA, USA. Traceroute via the method Anet provides in their "Connectivity Issues" page (shortcut with -diag after the target) shows 100% packet loss in the three hops right before final hop, and 12% packet loss in final hop, which points to Anet definitely having some kind of issue. tracert in cmd.exe shows pretty severe latency, too, although all other sites and things are running fine for me. Just put in a ticket about it, hoping to hear back in the next week or so. :/

    Exactly the same issue for me just east of Seattle. Using the -diag option for GW2, I got the following trace:

    Computing statistics for 175 seconds...
    Source to Here This Node/Link
    Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
    0 -PC.tendawifi.com [192.168.1.157]
    0/ 50 = 0% |
    ...snip...

    10 70ms 16/ 50 = 32% 0/ 50 = 0% xe-1-1-1.cr5-dal3.ip4.gtt.net [141.136.110.70]
    0/ 50 = 0% |
    11 --- 50/ 50 =100% 34/ 50 = 68% ip4.gtt.net [173.205.42.58]
    0/ 50 = 0% |
    12 --- 50/ 50 =100% 34/ 50 = 68% 64.25.32-9.ncsoft.com [64.25.32.9]
    0/ 50 = 0% |
    13 --- 50/ 50 =100% 34/ 50 = 68% 64.25.32-26.ncsoft.com [64.25.32.26]
    0/ 50 = 0% |
    14 75ms 16/ 50 = 32% 0/ 50 = 0% 64.25.33-1.ncsoft.com [64.25.39.1]

    Trace complete.
    --> pathping -w 500 -q 50 -4 206.127.158.1 <--

  • Still having problems! I cant play like this, I bought a game 5 years agora that i can't play now! Anet can u pls follow this issue?

  • Hey guys,

    Can u help me undertand whats wrong with my connection? Heres my log winMTR log:
    WinMTR statistics
    Host % Sent Recv Best Avrg Wrst Last
    router.home 0 855 855 0 0 6 0
    No response from host 100 171 0 0 0 0 0
    10.137.198.193 54 271 125 6 9 17 8
    10.255.51.34 79 207 45 25 27 31 27
    52.95.219.196 73 219 60 23 27 36 31
    52.93.17.22 65 239 85 52 57 71 56
    52.93.17.29 65 239 85 49 54 79 60
    54.239.43.38 79 207 45 49 52 67 67
    No response from host 100 171 0 0 0 0 0
    54.239.107.13 55 269 122 49 53 69 52
    54.239.107.100 53 275 130 0 48 68 51
    54.239.107.115 79 207 45 0 53 58 56
    54.239.5.132 64 241 87 0 52 61 52
    No response from host 100 171 0 0 0 0 0
    No response from host 100 171 0 0 0 0 0

    Thank you!

  • Hello,
    I reported the same kind of issues in the post : https://fr-forum.guildwars2.com/discussion/3695/lags-intempestifs#latest
    (Well it's in french, as i live in the SE of france).
    I contacted technical suppport, with all needed tests and diagnostics, but i still don't have any answer.

    I made tracerts too. They seem to reveal some issues to reach game servers.

    Maybe we need an answer ?

    PS : sry for my english, this is not my natural language !

  • Always the same issues. Still no answer to my tickets.

    I saw a message on reddit where the same kind of issue is reported (although this is not sure that the cause of the problem is the same)
    https://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/9pqpsq/assistance_needed_recent_patch_ruined_connection/

  • It is god horrible at peak hours and its on Anets end. Constant disconnects and ping spikes, very frustrating. I live in Turkey but have guildmates from EU having the same problem.

  • Talindra.4958Talindra.4958 Member ✭✭✭✭
    edited October 21, 2018

    I am having so much lag spike.. sooooooooooooo badly that I can not play this game.. 600 to 1k constantly. I am in EU as well.
    kept getting disconnect when in lab as well.

    Death is Energy [DIE] in EU
    Envoy's Herald, CoZ, VitV, DD, SS, The Eternal, LNHB, Champion Magus, Champion Phantom, Wondrous Achiever etc.

  • I'm having this problem as well. Ping goes from 90 to 2500 and then back down again and I keep getting disconnects.
    Starting to become unplayable at this point, can't be that all our different isp's are having the same problem. Simplest answer is that it's the GW2 servers.

  • maxwelgm.4315maxwelgm.4315 Member ✭✭✭

    I am having the same problem as of 3 days ago. After looking deeper into it I found it depends on the map IP I'm on, meaning I can not lag at all in specific instances but lag a lot inside others, for example I couldn't play raids at all but Jahai Bluffs during Shatterer didn't raise ping past 90.

    I believe they will claim this is the fault of our providers. While it may not be untrue, it's odd that a lot of providers from different countries now can't properly handle their connection (while everything else works fine and the provider did not change at all). I don't know much about this stuff, so if anyone could enlighten us it would be great.

  • maxwelgm, i m having the same exact problem :
    This week, i just could not play on one of the 4 wvw map , while others were playable (but still not completely fine). In pve, latency wasn't the same from one map to another.
    The last answer to my tickets were "your internet provider is the problem, not ou servers".

  • Same here from Brazil. Started about 3 days ago. Where I usually play with 200 ping, now I have to play with 500, 600 and even some crazy spikes of 1 or 2k. Very frustrating.

  • I'm having the same issues, also from Brazil, some friends on my guild are experiencing this too, started on monday. My ping was usually ~200 and now I'm playing with an avg of 341 and crazy spikes of 1k~2k. There is also a skill lag which I haven't experienced before, even with 200 ping, we press the skills and they take like 2~3 seconds to execute. The problems seems to disappear late in the night, but during the day it's impossible to raid/fractals and even PvE is frustrating.

©2010–2018 ArenaNet, LLC. All rights reserved. Guild Wars, Guild Wars 2, Heart of Thorns, Guild Wars 2: Path of Fire, ArenaNet, NCSOFT, the Interlocking NC Logo, and all associated logos and designs are trademarks or registered trademarks of NCSOFT Corporation. All other trademarks are the property of their respective owners.