Jump to content
  • Sign Up

gw2 has encountered an unrecoverable graphics driver error and must terminate


Recommended Posts

I see from your screenshot you had arcdps and also the discord overlay.  I assume you've also turned the discord overlay off.

I can't tell what your graphics settings are, how you're running the game, what your graphics driver version is, what your hardware is, etc.  Give some more details for better help.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Dragonweaver.7951 said:

Now I cant play at all, it flickers and get a black screen and freezes.

Overclocked?

Make sure your system is stable first.  Remove all add-ons, update your drivers, etc.  Then check your game graphics settings.

Edited by Chaba.5410
Link to comment
Share on other sites

have exactly the same issue, no addons or discord overlay.
also, it asks to repair on game launch and crashes while repairing all the time, crashes on exiting the game and insane FPS drops that freeze the game and resume after 10-15sec.

aaaand I tried to uninstall/install + run the windows disk check and repair. nothing helps.

(for the hardware I even got a better setup than mentioned without overclocking and using the lowest graphics)

Edited by Hellion.2360
Link to comment
Share on other sites

I got from yesterday update of client gw2 same issue and now after this update i got same problem like on first post every 5 min?

here is my build pc : https://valid.x86.fr/6ynmjv

I never before get that issue untill yesterday.

also my graphic card drivers are up to date , windows update same up to date, already tried some tips like sfc scannow etc.

in 1 minute gw2 client repair tool gonna end repairing and we see.

edit

-repair client dont help still same problem

Edited by sysio.7986
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Hellion.2360 said:

have exactly the same issue, no addons or discord overlay.
also, it asks to repair on game launch and crashes while repairing all the time, crashes on exiting the game and insane FPS drops that freeze the game and resume after 10-15sec.

aaaand I tried to uninstall/install + run the windows disk check and repair. nothing helps.

(for the hardware I even got a better setup than mentioned without overclocking and using the lowest graphics)

Try this "How do I clear my game cache of outdated or corrupt game files?"

https://help.guildwars2.com/hc/en-us/articles/201863008-Repairing-the-Game-Client

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sysio.7986 said:

I got from yesterday update of client gw2 same issue and now after this update i got same problem like on first post every 5 min?

here is my build pc : https://valid.x86.fr/6ynmjv

I never before get that issue untill yesterday.

also my graphic card drivers are up to date , windows update same up to date, already tried some tips like sfc scannow etc.

in 1 minute gw2 client repair tool gonna end repairing and we see.

edit

-repair client dont help still same problem

Try this:

"I have an NVIDIA graphics card and my screen turns black, followed by a message stating, “the display driver has stopped responding.""

https://help.guildwars2.com/hc/en-us/articles/231263748-Troubleshooting-Graphics-and-Performance-Problems

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Chaba.5410 said:

Try this:

"I have an NVIDIA graphics card and my screen turns black, followed by a message stating, “the display driver has stopped responding.""

https://help.guildwars2.com/hc/en-us/articles/231263748-Troubleshooting-Graphics-and-Performance-Problems

well i will try both methods 

edit

- still i got crash

Edited by sysio.7986
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, sysio.7986 said:

well i will try both methods 

Hellion has some sort of game file data corruption if the client keeps asking to repair.  Does your do that too?

Be aware that some game config is also kept in %AppData%/Roaming/Guild Wars2 and could also be a potential source of the problem.  Repairing usually fixes it but sometimes wiping it works best.

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Chaba.5410 said:

Hellion has some sort of game file data corruption if the client keeps asking to repair.  Does your do that too?

Be aware that some game config is also kept in %AppData%/Roaming/Guild Wars2 and could also be a potential source of the problem.  Repairing usually fixes it but sometimes wiping it works best.

yes i try it too , but still i got issue , after reverting cache from bin as well issue showing

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Chaba.5410 said:

Try this:

"I have an NVIDIA graphics card and my screen turns black, followed by a message stating, “the display driver has stopped responding.""

https://help.guildwars2.com/hc/en-us/articles/231263748-Troubleshooting-Graphics-and-Performance-Problems

tried it and sadly the game refuse to git gud.

regardless, I appreciate you helping out random folks in the forums 🤘

hopefully anet dev/rep would address it since it seems not that rare of a problem and it's a game-breaking one as well.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Hellion.2360 said:

tried it and sadly the game refuse to git gud.

regardless, I appreciate you helping out random folks in the forums 🤘

hopefully anet dev/rep would address it since it seems not that rare of a problem and it's a game-breaking one as well.

Yea, since Anet is converting everyone over to DX11 until April and touching all the graphics stuff, it could very well be some game bug.

It's still worth it to try the usual fixes for graphics errors.  That includes removing addons/overlays, wiping the GW2 cache, the Local.dat information (maybe even the whole folder - save your keybinds somewhere though), updating all Windows and GPU drivers, ensuring graphics driver settings aren't choking it, turning off anti-virus software, mouse/keyboard addons, etc.

Whatever is causing your crash, it's triggering the client to initiate a repair even if the repair doesn't fix the problem.  My suggestion is to skip the repair since it's just wasting your time.  You can also play around with adjusting your in-game graphics settings like turning down shaders, shadows, reflections, etc. and see if isolating something there helps.  The error is from Windows basically re-initializing the graphics driver if it does something like take too long to respond (because of a timeout) to a process and that could be because the game asked the driver to sit and chew on something...

Edited by Chaba.5410
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Hellion.2360 said:

even skills and traits refuse to show their text content now while hovering... plus the random freezes are one hack of a rollercoaster.

guess I wont lead my guild to dhuum cm this sunday, THANKS FOR BREAKING THE GAME WITH A SINGLE PATCH! ❤️

Do you guys have the Content Streaming option set to anything other than Max or something?

What graphics settings do you use?  Because I play WvW primarily where there's a lot to render all the time, I have my settings turned down.  I can't say I've had such big graphics problems as it sounds like you guys are getting.  I'm on Win11 with DX11.

Windowed Fullscreen
Frame Limiter: 60
Animation: Medium
Antialiasing: FXAA
Environment: Low
LOD Distance: Low
Reflections: None
Textures: Low
Render Sampling: Native
Shadows: None
Shaders: Low
Postprocessing: None
Character Model Limit: High
Character Model Quality: Low
Best Text Filtering
Effect LOD
Environment Zone Intensity: Slide to the left.

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Chaba.5410 said:

Do you guys have the Content Streaming option set to anything other than Max or something?

What graphics settings do you use?  Because I play WvW primarily where there's a lot to render all the time, I have my settings turned down.  I can't say I've had such big graphics problems as it sounds like you guys are getting.  I'm on Win11 with DX11.

win10 DX12

since the game is refusing to cooperate I'm using this abomination of settings:

windowed FS

frame limit 60

animation low

antialiasing none

environment low

LOD low

reflections low

render sampling subsample

shadows low

shaders low

postprocessing none

model limit lowest

model quality low

Effect LOD

0 environment zone intensity

 

I just don't get how this patch was ok'ed for release with this shambling performance. effecting so many ppl.

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...