Game Crash & Disconnection Issues [merged] - Page 6 — Guild Wars 2 Forums

Game Crash & Disconnection Issues [merged]

1468910

Comments

  • Leamas.5803Leamas.5803 Member ✭✭
    edited January 8, 2018

    GW2 is well known to be CPU intensive, but I think it depends greatly on the setup and your settings within GW2. I run it on 4 different machines:

    Laptop - i7-Q740 - 8GB RAM - nvidia 445M - HDD (5400rpm) - Windows 10 Home (Has never crashed)
    Desktop - i7-2600K - 16GB RAM - nvidia 660 (No factory OC) - HDD (7200rpm) - Windows 10 Ultimate (Has never crashed)
    Desktop - i7-3930K - 16GB RAM - nvidia 670SC - SSD - Windows 10 Ultimate (Terrible crashing issues unless I downclock the video card. Hard crash requiring a system hard-boot)
    Desktop - i7-7700K - 16GB RAM - nvidia 1080OC - M.2 SSD - Windows 10 Ultimate (Has crashed a couple times, but the type you can log out of Windows with. Started after Halloween for me)

    Sitting idle in Crystal Oasis, the laptop (The machine I have in front of me) is using under 50% of the CPU. Try setting your graphics to best performance just to see if it helps, then turn things back up. Is it an old machine? What are your CPU/GPU?

    UPDATE: On the laptop, doing the event at Makali Outpost, I spiked at 70% usage, but was averaging closer to 55%.

  • Gator.5729Gator.5729 Member ✭✭

    @Kitty.6219 said:
    Wanna hear something weird? We were doing a map clear with the guild in fireheart rise, and we were about 10 people. 5 people had 2 seconds of freezing at the exact same time, everyone from different parts of the world like in the USA: New York, Alaska, Colorado and from all the way to Argentina, everyone with different rigs, specs and computers. If that's not a server side issue I do not know what it is :L

    That actually is the exact definition of "not" a server side issue. You are all connected to the same server and on the same map at the same time. If it would have been a server issue it would have affected everyone in the map, not just 5 people. What you saw was a problem with a node on those players route to the server. Regardless of where they are located each ISP uses different nodes based on their contracts with providers across the globe. As you get closer to the actual server location more people share the same nodes, people who cross oceans usually share the same nodes as well.

  • @Gator.5729 said:

    @Kitty.6219 said:
    Wanna hear something weird? We were doing a map clear with the guild in fireheart rise, and we were about 10 people. 5 people had 2 seconds of freezing at the exact same time, everyone from different parts of the world like in the USA: New York, Alaska, Colorado and from all the way to Argentina, everyone with different rigs, specs and computers. If that's not a server side issue I do not know what it is :L

    That actually is the exact definition of "not" a server side issue. You are all connected to the same server and on the same map at the same time. If it would have been a server issue it would have affected everyone in the map, not just 5 people. What you saw was a problem with a node on those players route to the server. Regardless of where they are located each ISP uses different nodes based on their contracts with providers across the globe. As you get closer to the actual server location more people share the same nodes, people who cross oceans usually share the same nodes as well.

    My guess is that it's one, or more, of Googles routers having throughput issues since this really wasn't a problem before the move (And before the DDoS attack on Comcast, which started this whole thing). I've recently experienced similar issues during the event at Sebelkeh in Vabbi were large swaths of people would suddenly start lagging and framerates under 10fps (Lasted for about 30s). Last time I did it, not everyone, but a handful of us actually got dismounted and knocked out of the air while gliding down from Market Ruins WP. It may not be ANet's physical server(s) that are having issues, but I'd bet good money on it being a problem with their provider, Google.

  • @Drxx.3819 said:
    i have same problem cpu usage 70%-80% all time while gw2 is open+pc freeze/crash

    on 4 cores cpu thats about the normal usage
    at least for my i5-3570k use to be the same. around 50% when the game was minimized
    thats about the maximum number of cores this game use.

  • i wish i had known about all this before i just recently bought the expansions. after a few crashes, i just go play something else.

    i'm a person who will spend money in games and right now i'm not going to unless something gets better.

    shame, cuz i love this game otherwise

  • Put me down as in the same boat. In my case I have found dropping textures to low as well as sharers to low seems to fix the problem. I have not had the game crash since changing this(Played about 3 hours today no issues running AB meta). As soon as I bump those up to med I can sometimes go an hour or two with no crashes or crash right off the bat. Started for me around Winter's day. Another machine of mine with an older i5 and 660 card does not have this problem. I have done everything short of a full reload,but no other game,benchmark,stress test has problems,so it has to be GW2. I looked at my crash log and its the same as the other posts. I have a ticket open but no reply yet. I also found in my AppData\Roaming\Guild Wars 2\ folder a ton of "Corrupt-XXXXX.dat" files. these seem to show up after the crashes.

    System
    All drivers/updates/firmware up to date
    Mobo RoG MaxVIII Hero
    I5 6700K (No over-clock currently,did have the same crashes with and without my over-clock)
    16 GB DDR4 2133Mhz
    GTX 970 superclocked
    GW2 on SSD
    Win10 1709

    I hope a fix is found. I will update if I hear back from Anet or figure something out

  • The more I read about this issue, the more I'm starting to think, the problem lies with ANet's graphics engine, which is based on DirectX 9. Most modern games are using DX11. DX9 is not designed to so some of the heavy particle and shading effects that are present in GW2, and so they have to jump through hoops and do hack code to get it to work. The only "real" solution would be to use DX11, but that would require a complete redesign/rebuild of the graphics engine right from the ground up. It seems most of the major MMO players, such as WoW, FFXIV and ESO all run on DX11 now, some which were originally DX9, so ANet has fallen gravely behind in technology and I worry that graphics drivers will start deprecating some the out dated functionality in 16 year old DX9. I don't know if ANet has this is in the works, but they should have been planning a DX11 upgrade years ago.

  • I agree with you on that comment. Lines up to what I am seeing when I bump textures up and crash. I fogot that I sometimes see texture corruption/swapped textures on myself and npcs before crashing. Hasn't happened since the last client update, but I am also running the game at low now. Any other game I am running is using dx11 or better and not one problem. Other than opening a ticket, is there a way to report this? I haven't gotten a response yet, and I know this is a f2p but I've bought both expansions as well as some gems here and there, so it would be nice to receive even a "we are looking into it" I really enjoy this game but it's frustrating to be crashing like this and having to run at low, when my rig can handle much better.

    Anyone seeing this crash try dropping your textures and shaders to low and report back. I'm going to test tonight and leave those to low and log some hours.

  • Fyi not that it matters but I typoed my cpu. I am running an i5 7600k (kaby lake)

  • My client constantly crashes now as well, on top of the latency issues. Can't play 10 minutes without it crashing. Gonna try loweing the textures as per post above. It's impossible to enjoy GW2 right now :/

  • Leamas.5803Leamas.5803 Member ✭✭
    edited January 11, 2018

    @Reboot.4562 said:
    I know this is a f2p but I've bought both expansions as well as some gems here and there, so it would be nice to receive even a "we are looking into it" I really enjoy this game but it's frustrating to be crashing like this and having to run at low, when my rig can handle much better.

    Keep in mind, it's F2P now, but it wasn't for the first 3 years, when it was B2P, and a large part of the long term player base bought the original game plus the expansions. It didn't go F2P until the end of August 2015. They should have been more on this and I think it's starting to catch up with them. They really seem to be reaching the limits of what they can achieve with their current engine and it's showing the cracks.

  • Game constantly crashing here as well. Just crashed 7 times during the time of Tarir, right before the end and didn't get participation

  • Just throwing this in the mix, if you're running RTSS and MSI Afterburner, disable them if dropping textures and shaders to low doesn't seem to help. Now I haven't tested this but worth bringing up as I had a CTD with Nier when an older version of RTSS was running. I think I saw an old post on reddit and made me remember this.

    I don't think that's the issue but worth putting the info out there.

    I plan on doing some deep testing tonight and will report what I find

  • Wow, my notifications tell me a mod just posted in here but now seems the comment has been deleted. Did we just almost have acknowledgement of the existence of this forum thread?

    FWIW, I played for a few hours last night with no crashing.

  • Erulogos.2591Erulogos.2591 Member ✭✭✭

    Just had another crash right before Teq, running over to a banner on my mount. Since this issue started for me just after the Halloween mounts dropped, and always seems to occur when moving toward/on/around mounts, I'm fairly convinced -something- about them is the issue, but I am not sure what.

    Small note: I switched from Full Screen to Windows Full Screen, and instead of a freeze, I got a full frontal crash (same error as always) so that change might let some folks recover from their crashes without rebooting/jumping through Task Manager keyboard hoops. It also means I'll be flooding Anet with crash reports now.

  • @Erulogos.2591 said:
    Just had another crash right before Teq, running over to a banner on my mount. Since this issue started for me just after the Halloween mounts dropped, and always seems to occur when moving toward/on/around mounts, I'm fairly convinced -something- about them is the issue, but I am not sure what.

    Small note: I switched from Full Screen to Windows Full Screen, and instead of a freeze, I got a full frontal crash (same error as always) so that change might let some folks recover from their crashes without rebooting/jumping through Task Manager keyboard hoops. It also means I'll be flooding Anet with crash reports now.

    I just did the same with swiching from full to window so I don't have to sign out of my desktop. I will be sending a report every time it happens. Has anyone else dropped the texture settings and have the issue go away? I am still testing this.

  • Oh, so it's not just me then (somewhat relieved).

  • @SimBilly.8047 said:
    Oh, so it's not just me then (somewhat relieved).

    Yeah its not just you!
    Well what ever that was updated last night or today has made my problem 100% worse. Client crashes at log in/char select screen. Even running the data repair crashes. Every crash I have sent off to Anet. Waiting on ticket reply as I am out of ideas now. When the client did work I could play 2+ hours at low no issue. bump textures to med,load into LA and had a raptor mount spawn up and crash. This machine had no problems until the end of Winter's day.

    Going to fully remove the game and re-install (AGAIN) and see if I can get back to just crashing when I bump textures up. Hopefully this issue can be tracked and a solution found and implemented.

  • X T D.6458X T D.6458 Member ✭✭✭✭

    I keep getting a total computer freezeup when trying to load Desert Highlands map.

    BG
    Class Balance is a Joke

  • shodannet.7409shodannet.7409 Member
    edited January 12, 2018

    Feel the need to also comment as it's been getting really annoying. Since at least the introduction of mounts, or at least halloween, I have been getting the odd freeze: game music continues to play, but the games locked up. I can alt tab out to kill and restart the game but it usually occurs in group events, meaning I miss out on the reward. Swear it has something to do with mounts since mounts are usually present when it hangs, and Im not always on one when it freezes.
    There's no crash log or errors in event viewer so its really frustrating to know somethings up, but I have nothing to go on. Havent changed my system in years as it was rock solid.

  • aandiarie.7195aandiarie.7195 Member ✭✭✭

    I updated all my drivers, did a client repair, and messed with my game settings ( turned down some stuff) and that helped my game client performance some. ( I also upgraded to my I-5 Asus a while back.) I think some client issues are where people are located. I have Aussie and Asian friends with awful internet for example <

  • X T D.6458X T D.6458 Member ✭✭✭✭

    4 freezes tonight, all pof maps...

    BG
    Class Balance is a Joke

  • Whenever a map gets crowded -> client crash -> just windows debug options available, no gw error screen

  • Yes, game crashes regularly now (never had problems with crashes before). Very annoying.

  • Thanks you for these reports. I've noticed there are a few threads about crashing, and I'm hesitant to merge this thread -- started back in November -- with the more current one. I'd point you to a newer thread, though, in which I posted a short list of questions. I hope you will share your reports there. A member of the ArenaNet Team is actively monitoring this issue, so please let us hear from you!

    Gaile Gray
    Communications Manager: ArenaNet
    Fansite & Guild Relations; In-Game Events; Community Showcase Live

  • X T D.6458X T D.6458 Member ✭✭✭✭

    I think I found a potential cause to the freezing problem. I think there is an incompatibility issue with Vertical Sync and Refresh Rate. Last night I noticed that I had Vertical Sync turned off, my refresh rate is set at 60hz in game. When I tried to turn on Vertical Sync, it would cause the same total computer freeze up that I would experience during those loading screens.

    In my Graphics Control Panel (Radeon), I had the option 'Wait for Vertical Refresh' set to 'Enhanced Sync'. I changed this to 'Off, unless Application Specifies. Then I was able to safely turn on Vertical Sync in game. Everything seems to be running smoother and faster now. Refresh rate in game is unchanged.

    I cant say for sure if this was the problem. I would recommend anyone who has the freezing problem, to look at these settings in game and their graphics control panel. Also look at anything else that might cause compatibility issues.

    BG
    Class Balance is a Joke

  • Erulogos.2591Erulogos.2591 Member ✭✭✭

    @shodannet.7409 said:
    Feel the need to also comment as it's been getting really annoying. Since at least the introduction of mounts, or at least halloween, I have been getting the odd freeze: game music continues to play, but the games locked up. I can alt tab out to kill and restart the game but it usually occurs in group events, meaning I miss out on the reward. Swear it has something to do with mounts since mounts are usually present when it hangs, and Im not always on one when it freezes.
    There's no crash log or errors in event viewer so its really frustrating to know somethings up, but I have nothing to go on. Havent changed my system in years as it was rock solid.

    This was my experience. I did switch to Windowed Fullscreen and my next incident was a crash though, just to save having to kill the app. Also, you can find crash logs in %appdata%\Guild Wars 2\ArenaNet.log. I have an entire 148 KB of the same crash over and over from this.

  • Back to report my findings...So I found my root cause,but not what I thought it was.
    Having GW2 crash when setting textures above low was a red herring, turns out I had a stick of ram go bad. I am surprised that pcmark/3dmark and other games did not crash in my testing. Only app that found it was memtest86. Pulled the bad stick and I have not had one issue since. I highly doubt everyone has bad memory,but may be worth checking as well.

    Thought I was on to something with the textures,but it was all smoke and mirrors. Hopefully the other issues have solutions soon. Not that it helps main but I did not want to leave the post without an update.

  • I know complaining here will will have no effect whatsoever on ARENANET but after almost completing two separate stories TWICE in a row EACH, and LOSING ALL MY PROGRESS, one PoF and another in the original game I am just so fed up. I NEVER get disconnected playing the normal game it is just in the kitten stories. I have no idea what to do. WHY oh why does it choose stores to disconnect.

  • Erulogos.2591Erulogos.2591 Member ✭✭✭

    @Reboot.4562 said:
    Back to report my findings...So I found my root cause,but not what I thought it was.
    Having GW2 crash when setting textures above low was a red herring, turns out I had a stick of ram go bad. I am surprised that pcmark/3dmark and other games did not crash in my testing. Only app that found it was memtest86. Pulled the bad stick and I have not had one issue since. I highly doubt everyone has bad memory,but may be worth checking as well.

    Thought I was on to something with the textures,but it was all smoke and mirrors. Hopefully the other issues have solutions soon. Not that it helps main but I did not want to leave the post without an update.

    Just memtested my box to be sure, came up clean. So beware, you might have found a problem, but I suspect more lurk in the shadows, and not all are user serviceable.

  • It is terrible, the one thing that has appeared to work for me is opening ports on both my router and pc to allow the cinematic connection to be more stable. I have never had to do this for any other game, nor do i know if this is a 100% fix.....however currently it seems to be holding up much better, altho i have not gone back and done many long story content to test it fully.

  • Eulefant.9624Eulefant.9624 Member ✭✭
    edited January 16, 2018

    Same, freezes seemed gone but noticed a few lasting a second that recovered last week. Today again 2 freezes.
    One in new LS map, standing and chatting
    Next one in a PoF map simple walking

    since freezes started I fortunately keep some word doc unsaved in background, so I can log off Win10 and cancel, killing only the blocking gw2.

    But it's annoying.

    I7, GTX1070, SSD drive ( seems like a GTX issue, most people who admit having it in game also say yes to having GTX )

    Hope they acknowledge/fix it

    and nothing in windows eventvwr pointing to any hardware error

  • Reposting this in this thread, might help:

    Update: My client hasn't crashed a single time for 2 days now from crashing every 10 minutes. What I did was I deleted all the files in the GW2 folder apart from Gw2-64.exe and Gw2.dat then ran the exe. It rebuilt the other related files and it's now somehow fixed, for the long run hopefully.

  • jediwolf.8724jediwolf.8724 Member ✭✭✭

    My has crashed three times this afternoon. I use to do it once in a while. The game minimizes to the top left of my screen and locks up my computer.
    But I can here the game running. I have to force my computer to restart. Task manager will load but not respond to restart the computer.

  • I have also been getting an unusually high number of crashes since the latest patch. It's not unusual for it to crash once or twice if I've been playing it for a long period of time, but now it crashes sometimes within the hour and at a higher rate.

  • MrMojoRisin.7364MrMojoRisin.7364 Member ✭✭✭
    edited January 22, 2018

    delete comment

  • @jdmThor.3806 said:
    Reposting this in this thread, might help:

    Update: My client hasn't crashed a single time for 2 days now from crashing every 10 minutes. What I did was I deleted all the files in the GW2 folder apart from Gw2-64.exe and Gw2.dat then ran the exe. It rebuilt the other related files and it's now somehow fixed, for the long run hopefully.

    how are you going now? still good??

  • @MrMojoRisin.7364 said:

    @jdmThor.3806 said:
    Reposting this in this thread, might help:

    Update: My client hasn't crashed a single time for 2 days now from crashing every 10 minutes. What I did was I deleted all the files in the GW2 folder apart from Gw2-64.exe and Gw2.dat then ran the exe. It rebuilt the other related files and it's now somehow fixed, for the long run hopefully.

    how are you going now? still good??

    My GW2 client only crashed once since I posted that so the crashes are mostly gone. Ping spikes are another story though.

  • I had this crash 3 times in Silverwastes today. The usual thing; frozen screen, either have to move the gw2 client to a second desktop and end process or log out from the user profile to force end the gw2 client. I've had it since this thread started but today it really irked me. Here's what I've noticed:

    1. It almost always occurs when using mounts when jumping forward on raptor or flying on griffon.
    2. It is almost always in a high population or high graphic intensive area, i.e PoF maps or Silverwastes in a RIBA map.

    Windows 10 version 1709/build 16299.192 (but have had issues for months and I keep windows up to date)
    i7-7700 CPU
    16gb RAM DDR4
    Nvidia GEFORCE GTX 1050 Ti
    250g SSD

1468910
©2010–2018 ArenaNet, LLC. All rights reserved. Guild Wars, Guild Wars 2, Heart of Thorns, Guild Wars 2: Path of Fire, ArenaNet, NCSOFT, the Interlocking NC Logo, and all associated logos and designs are trademarks or registered trademarks of NCSOFT Corporation. All other trademarks are the property of their respective owners.