FPS drop since the last update — Guild Wars 2 Forums
Home

FPS drop since the last update

Hey, so when I logged in this morning, I've noticed some unusual lags and a constant 25ish FPS drop, whether I'm in a city or even in an empty map. I tried to lower the graphic settings to the minimum just to check, and it didn't change anything, even at the lowest graphic settings, my game is running at ~20 FPS, instead of 50-60 ( and 40 in populated areas) with high/highest settings. I guess it might be related to the small update I had to do this morning as my game was running smoothly yesterday night, but I didn't see anyone complaining about it in game.

Is anybody experiencing the same trouble ?

Thanks !

Comments

  • Hi,
    Yes, having this as well. (euro server) It was fine till this overnight patch. Tried dropping settings to bare minimum etc but to no avail, fps still extremely low.
    Normally I have about the same numbers as you, this morning hit a <20 fps...

  • szati.3106szati.3106 Member ✭✭
    edited January 16, 2020

    I also have 20 FPS, after the last patch, I always had 50-60 and even 70 on minimum settings, now I have 20, on minimum graphics settings, Macbook pro Retina mid 2014, i7, 16GB Ram, Nvidia GT750M, server (EU), just a lack of game smoothness, all the time when you move, there are such a small jam and it is not fluid but it skips all the time, something like a micro lag.

  • Virdo.1540Virdo.1540 Member ✭✭✭✭

    tbh i have the problem of having higher fps with higher graphic & low fps with bad looking graphic

    dont know why, but has always been ^^

  • YtseJam.9784YtseJam.9784 Member ✭✭✭

    my FPS have consistently gone down with every update in the last few years. I remember when I was able to get 70-90, and now i can't even hit 60 on less populated areas, and not even 30 on populated ones.

  • it's impossible to play this game anymore, it's a pity because I liked it a lot, but after the last patch there is a drama from FPS. Macbook pro retina mid 2014, 16GB ram, Nvidia GT750M, even at minimal graphics settings it is impossible to play, there are jams all the time. Well, I give up further games, there are other equally good and better-performing ones. Greetings to all game developers, if you keep doing this, no one will want to play.

  • @szati.3106 said:
    it's impossible to play this game anymore, it's a pity because I liked it a lot, but after the last patch there is a drama from FPS. Macbook pro retina mid 2014, 16GB ram, Nvidia GT750M, even at minimal graphics settings it is impossible to play, there are jams all the time. Well, I give up further games, there are other equally good and better-performing ones. Greetings to all game developers, if you keep doing this, no one will want to play.

    You might be interested in the Dev posts on this issue, and the upcoming fix.

  • Werewolf.2895Werewolf.2895 Member
    edited January 18, 2020

    Same issue here...I've got more then enough power and only getting about 30-40 FPS. Should be well over that.

    Specs:

    i7 9700
    RTX 2070 8GB
    16GB RAM
    Game is installed on an SSD...

  • Razor.6392Razor.6392 Member ✭✭✭✭

    I'm also getting this. i7 4790 gtx 1050ti. Not amazing but in solo areas my fps went from 60-70 down to 20-25. Thanks anet!

    @Inculpatus cedo.9234 said:

    @szati.3106 said:
    it's impossible to play this game anymore, it's a pity because I liked it a lot, but after the last patch there is a drama from FPS. Macbook pro retina mid 2014, 16GB ram, Nvidia GT750M, even at minimal graphics settings it is impossible to play, there are jams all the time. Well, I give up further games, there are other equally good and better-performing ones. Greetings to all game developers, if you keep doing this, no one will want to play.

    You might be interested in the Dev posts on this issue, and the upcoming fix.

    Mind posting the link plz?

    Never said I'm the best, but I believe I'm better than you.

  • Ok guys so for those of you who still have the same issue as me, I fixed this by uninstalling and reinstalling my graphic drivers. For some reason, GW2 refused to run on my GPU and was instead running on the motherboard's graphic chipset. I don't know why this happened right after I made the update, and why windows kept on telling me that it was running on the GPU, which was wrong, but yeah, this has done the trick.